Sekasyöminen on tullut takaisin elämääni asteittain. Vuonna 2005 droppasin veganismin, ja jo vuonna 2006 aloin syömään kalaa. En muista syytä kalansyönnin aloittamiseen, ehkä en edes miettinyt asiaa sen kummemmin. Sitä kesti vähän pidempään, mutta vuonna 2008 maistoin uteliaisuuttani kanaa (koska söin jo kerran kalaakin), ja sen jälkeen en kokenut oudoksi syödä sitäkään. Ja koska söin jo kanaa, niin koin että voin yhtä hyvin syödä myös muita lihoja.

Realistisesti ajateltuna syön muuten kuin lakto-ovo-vegetaarisesti 0-3 kertaa viikossa. Jos jotain sekasyöntiä harrastan, niin eniten tulee syötyä kalajuttuja, ensiksi koska en ole tottunut valmistamaan liharuokia, ja toiseksi koska lihasta ja kanasta tulee epämiellyttävä olo mahaan, kun taas kalasta pelkästään hyvä. Ruokakaapissani on kuitenkin edelleen jatkuvasti soijarouhetta, papuja ja linssejä, joista sävellän useimmat ruokani.

Miksi sitten edes syön lihaa, jos kerran syön sitä niin harvoin? Uskokaa tai älkää, mutta en ole edes miettinyt tätä kysymystä. Osasyynä voi olla vegehymistelyyn turhautuminen: aurinko ei sammu vaikka Laura H joskus nakertaa broilerinkoipea ja syö nautatäytteisiä kevätrullia. Mutta sama aurinko ei myöskään sammu vaikka samainen Laura H natustaisi kiltisti tofunsa ja kikhernepatansa, ja näin miettisi edes hetken mitä syö. Siitä tulee parempi olokin.

Sekasyöntiin liittyykin omalla kohdallani muunkin syömiseni leväperäistyminen: en ole vuosiin katsonut yhtään mitä suuhuni tungen (kuin ihmeen kaupalla olen säilynyt lähes koko ajan samanpainoisena!). En syö tarpeeksi hedelmiä ja vihanneksia, käytän paljon kahvia, suolaa, sokeria ja valmistuotteita, ja syön helposti ns. huvikseni, ilman todellista nälkää (tällä ei nyt varsinaisesti ole mitään tekemistä kasvissyönnin kanssa, mutta omalla kohdallani kasvissyöntiin liittyy myös tietty tietoisuus siitä mitä suuhunsa pistää).

Mitäs nyt sitten tehdään?

En tiedä vielä. Vaaka näyttäisi kallistuvan kohti raadonsyönnin lopettamista (käytin juuri sanaa raato! kertoo jotain :D). Facebookin Lihaton Tammikuu-haaste ei olisi voinut tulla parempaan aikaan, ja tartun siihen ilolla. Katsotaan uudelleen sen jälkeen! :)

http://www.facebook.com/home.php?#!/event.php?eid=137946142928037